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692nd PLENARY MEETING OF THE COUNCIL 
 
 
1. Date:  Thursday, 13 December 2007 
 

Opened: 10.15 a.m. 
Closed: 10.55 a.m. 

 
 
2. Chairperson: Mr. C. Sánchez de Boado y de la Válgoma 
 

Prior to taking up the agenda, the Chairperson, on behalf of the Permanent Council, 
welcomed the new Head of the Delegation of Japan to the OSCE, Mr. Akio Tanaka. 

 
The Chairperson, on behalf of the Permanent Council, expressed condolences to 
Algeria in connection with the terrorist acts in Algiers on 11 December 2007. 

 
 
3. Subjects discussed — Statements — Decisions/documents adopted: 
 

Agenda item 1: REVIEW OF CURRENT ISSUES 
 

(a) The initialling of a Stabilisation and Association Agreement between the 
European Union and Bosnia and Herzegovina: Portugal-European Union 
(PC.DEL/1187/07), Canada, Bosnia and Herzegovina 

 
(b) International Human Rights Day: Portugal-European Union 

(PC.DEL/1186/07), United States of America (PC.DEL/1183/07), Turkey 
(SEC.DEL/197/07) 

 
(c) European Day against the Death Penalty: Portugal-European Union (with the 

candidate countries Croatia, the former Yugoslav Republic of Macedonia and 
Turkey; the countries of the Stabilisation and Association Process and 
potential candidate countries Albania, Bosnia and Herzegovina, Montenegro 
and Serbia; the European Free Trade Association countries Liechtenstein and 
Norway, members of the European Economic Area; as well as Armenia, 
Azerbaijan, Moldova and Ukraine, in alignment) (PC.DEL/1185/07) 

 
(d) Extension of the mandate of the OSCE Mission in Kosovo: Albania 

(PC.DEL/1184/07) 
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Agenda item 2: DECISION ON THE EXTENSION OF THE TERMS OF 
REFERENCE OF THE AUDIT COMMITTEE 

 
Chairperson 

 
Decision: The Permanent Council adopted Decision No. 824 (PC.DEC/824), 
the text of which is appended to this journal, on the extension of the terms of 
reference of the Audit Committee. 

 
Agenda item 3: DECISION ON AMENDING OSCE STAFF REGULATIONS 

 
Chairperson 

 
Decision: The Permanent Council adopted Decision No. 825 (PC.DEC/825), 
the text of which is appended to this journal, on amending OSCE staff 
regulations. 

 
Agenda item 4: DECISION ON THE EXTENSION OF THE MANDATE OF 

THE OSCE CENTRE IN DUSHANBE 
 

Chairperson 
 

Decision: The Permanent Council adopted Decision No. 826 (PC.DEC/826), 
the text of which is appended to this journal, on the extension of the mandate 
of the OSCE Centre in Dushanbe. 

 
Portugal-European Union (interpretative statement, see attachment to the 
decision) 

 
Agenda item 5: REPORT ON THE ACTIVITIES OF THE 

CHAIRMAN-IN-OFFICE 
 

Announcement of the distribution of the written report on the activities of the 
Chairman-in-Office: Chairperson 

 
Agenda item 6: REPORT OF THE SECRETARY GENERAL 

 
(a) Announcement of the distribution of the report of the Secretary General: 

Secretary General (SEC.GAL/238/07 OSCE+) 
 

(b) Move of the OSCE Secretariat and the Representative on Freedom of the 
Media to the Wallnerstrasse premises: Secretary General (SEC.GAL/238/07 
OSCE+), United States of America 

 
Agenda item 7: ANY OTHER BUSINESS 

 
(a) ODIHR Election Assessment Mission Report on the early Parliamentary 

elections in Turkey, held on 22 July 2007: Turkey (PC.DEL/1188/07) 
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(b) Abolition of the death penalty in Uzbekistan: Uzbekistan 
 

(c) Presidential elections, to be held in Cyprus on 17 February 2008: Cyprus 
 

(d) Organizational matters: Chairperson 
 
 
4. Next meeting: 
 

Friday, 21 December 2007, at 10 a.m., in the Neuer Saal
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DECISION No. 824 
EXTENSION OF THE TERMS OF REFERENCE 

OF THE AUDIT COMMITTEE 
 
 
 The Permanent Council, 
 
 Recalling its Decision No. 656 of 30 December 2004 on the establishment of an Audit 
Committee, 
 
 Noting that the Terms of Reference of the Audit Committee as contained in Annex 1 
to Permanent Council Decision No. 656 are effective for three years, 
 
 Decides that these Terms of Reference will remain in effect until 31 December 2010.
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DECISION No. 825 
AMENDING OSCE STAFF REGULATIONS 

 
 
 The Permanent Council, 
 
 Acting in accordance with the relevant provisions of Staff Regulation 11.01, 
 
 Takes note of the proposed amendments to the Staff Rules circulated by the 
Secretariat on 10 December 2007, SEC.GAL/151/07/Rev.2,  
 
 Approves the attached amendments to OSCE Staff Regulation 6.02 on OSCE Health 
Insurance Scheme, Regulation 6.03 on OSCE Provident Fund, Regulation 7.04 on Special 
Leave, Regulation 7.06 on Maternity and Adoption Leave and Regulation 5.04 on Salary 
Increments. 
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 Annex 
 

AMENDING OSCE STAFF REGULATIONS 
 

CURRENT AMENDED 
Regulation 5.04 
Salary Increments 
 
(a) Fixed-term contracted staff/mission 
members shall, as a rule, be appointed at step 
one of the salary scale. Under the conditions 
specified in the Staff Rules, the competent 
authority for appointment under Regulations 
3.03, 3.04 and 3.05 may exceptionally 
approve the appointment at a higher step. 
 
(b) A periodic salary increment shall be 
awarded to fixed-term contracted 
staff/mission members in accordance with 
the Staff Rules, on the basis of satisfactory 
performance as reflected in appraisal reports 
pursuant to Regulation 3.11. 
 
Regulation 6.02 
OSCE Health Insurance Scheme 
 
(a) Contracted OSCE officials shall 
participate in the OSCE health insurance 
scheme, unless they are authorized by the 
Secretary General to continue participation in 
the health insurance scheme in which they 
participated before their appointments with 
the OSCE. 
 
(b) The OSCE shall contribute 50 per 
cent of the cost of health insurance for 
eligible OSCE officials who participate in the 
OSCE health insurance scheme. The OSCE 
shall also contribute 50 per cent of the cost 
for their eligible dependents. If an OSCE 
official is authorized to participate in a health 
insurance scheme, other than the OSCE’s or 
a national scheme, the OSCE shall contribute 
either 50 per cent of the cost of the other 
scheme or 50 per cent of the cost of the 
OSCE scheme, whichever is the lower. 
 
(c) The OSCE shall not contribute to a 

Regulation 5.04 
Salary Increments 
 
(a) Fixed-term contracted staff/mission 
members shall, as a rule, be appointed at step 
one of the salary scale. Under the conditions 
specified in the Staff Rules, the competent 
authority for appointment under Regulations 
3.03, 3.04 and 3.05 may exceptionally 
approve the appointment at a higher step. 
 
(b) A periodic salary increment shall be 
awarded to fixed-term contracted 
staff/mission members in accordance with 
the Staff Rules, on the basis of satisfactory 
performance as reflected in appraisal reports 
pursuant to Regulation 3.10. 
 
Regulation 6.02 
OSCE Health Insurance Scheme 
 
(a) Contracted OSCE officials shall 
participate in the OSCE health insurance 
scheme, unless they are authorized by the 
Secretary General to participate in any other 
health insurance scheme. In case the official 
concerned opts for any other health insurance 
scheme, the OSCE shall contribute the 
employer’s share of either the other scheme 
or the OSCE health insurance scheme, 
whichever is lower. Participation in another 
health insurance scheme shall be further 
regulated under the Staff Rule 6.02.2.  
 
(b) The OSCE shall contribute 
50 per cent of the cost of health insurance for 
eligible OSCE officials who participate in the 
OSCE health insurance scheme. The OSCE 
shall also contribute 50 per cent of the cost 
for their eligible dependents.  
 
(c) The OSCE shall not contribute to a 
supplementary health insurance scheme. 
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AMENDING OSCE STAFF REGULATIONS (continued) 
 

 

CURRENT AMENDED 
supplementary health insurance scheme. 
 
(d) Seconded OSCE officials shall 
provide the OSCE with evidence that they 
have an appropriate and sufficient health 
insurance coverage. Should they wish to 
participate in the OSCE health insurance 
scheme, they shall contribute to it at their 
own expense. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Regulation 6.03 
OSCE Provident Fund 
 
(a) Fixed-term contracted OSCE officials 
shall participate in the OSCE Provident 
Fund, unless they are authorized by the 
Secretary General to continue participation in 
the pension insurance scheme in which they 
participated before their appointments with 
the OSCE. In case the official concerned opts 
for continuation in a pension insurance 
scheme other than a national scheme one, the 
OSCE shall contribute the employer’s share 
of either the other scheme or the OSCE 
Provident Fund, whichever is lower. 
 
(b) The OSCE shall contribute an amount 
of 15 per cent and the OSCE official 
7.5 per cent of the OSCE official’s net base 
salary, including post adjustment, if 
applicable, for the account of any OSCE 
official participating in the Provident Fund of 
the OSCE. 
 
(c) OSCE Provident Fund benefits shall 
be paid in accordance with the Staff Rules. 
 

 
(d) Seconded OSCE officials shall 
provide the OSCE with evidence that they 
have an appropriate and sufficient health 
insurance coverage. Should they wish to 
participate in the OSCE health insurance 
scheme, they shall contribute to it at their 
own expense. 
 
(e) Full contributions of seconded OSCE 
officials to the OSCE health insurance 
scheme for themselves and, as the case may 
be, for their spouse and children under Rule 
6.02. shall be deducted from their Boarding 
and Lodging Allowances, unless otherwise 
provided in the arrangements made with 
seconding countries. 
 
Regulation 6.03 
OSCE Provident Fund 
 
(a) Fixed-term contracted OSCE officials 
shall participate in the OSCE Provident 
Fund, unless they are authorized by the 
Secretary General to participate in any other 
pension insurance scheme. In case the official 
concerned opts for any other pension 
insurance scheme,  the OSCE shall contribute 
the employer’s share of either the other 
scheme or the OSCE Provident Fund, 
whichever is lower. Participation in another 
pension insurance scheme shall be further 
regulated under the Staff Rule 6.03.2.  
 
(b) The OSCE shall contribute an amount 
of 15 per cent and the OSCE Official 7.5 per 
cent of the OSCE official’s net base salary, 
including post adjustment, if applicable, for 
the account of any OSCE official 
participating in the Provident Fund of the 
OSCE. 
 
(c) OSCE Provident Fund benefits shall 
be paid in accordance with the Staff Rules. 
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AMENDING OSCE STAFF REGULATIONS (continued) 
 

 

CURRENT AMENDED 
Regulation 7.04 
Special Leave 
 
(a) OSCE officials shall be entitled to 
special leave on full or partial pay or without 
pay, for the following reasons: 
 
(i) Marriage of the OSCE official: two 
days; 
 
(ii) Paternity leave: four days; 
 
(iii) Death of spouse/child/parent/sibling: 
four days; 
 
(iv) Death of a parent-in-law: two days. 
 
(b) Special leave for reasons other than 
those mentioned in (a) above may be granted, 
on full or partial pay or without pay, for 
exceptional reasons and in the interest of the 
OSCE, and, in the case of seconded 
staff/mission members, where their national 
legislation so provides, in accordance with 
the conditions specified in the Staff Rules. 
 
(c) International fixed-term mission 
members serving in duty stations where 
extreme hardship or hazardous conditions 
prevail, may be granted rest and recuperation 
leave under the conditions specified in the 
Staff Rules. 
 
 
 
 
Regulation 7.06 
Maternity and Adoption Leave 
 
(a) Under the conditions specified in the 
Staff Rules, female OSCE officials shall be 
entitled to maternity leave of sixteen 
consecutive weeks. This period may be 
extended by two weeks in the event of a 
multiple birth. 

Regulation 7.04 
Special Leave 
 
(a) OSCE officials shall be entitled to 
special leave on full pay, without charging to 
existing annual leave balances, for the 
following reasons: 
 
(i) Marriage of the OSCE official: two 
days; 
 
(ii) Death of spouse/child/parent/parent-
in-law/sibling: four days; 
 
(b) Whenever OSCE  officials have to 
travel for the purposes of special leave 
defined in (a) above, they shall be granted 
additional days-off either as annual leave or 
leave without pay sufficient to undertake a 
return journey.  
 
(c) Special leave for reasons other than 
those mentioned in (a) above may be granted 
for exceptional reasons and in the interest of 
the OSCE, and, in the case of seconded 
staff/mission members, where their national 
legislation so provides, in accordance with 
the conditions specified in the Staff Rules. 
 
(d) International fixed-term mission 
members serving in duty stations where 
extreme hardship or hazardous conditions 
prevail, may be granted rest and recuperation 
leave under the conditions specified in the 
Staff Rules. 
 
Regulation 7.06 
Maternity, Paternity and Adoption Leave 
 
(a) Under the conditions specified in the 
Staff Rules, female OSCE officials shall be 
entitled to maternity leave of sixteen 
consecutive weeks. This period may be 
extended by two weeks in the event of a 
multiple birth. 
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AMENDING OSCE STAFF REGULATIONS (continued) 
 

 

CURRENT AMENDED 
 
(b) Under the conditions specified in the 
Staff Rules, OSCE officials shall be entitled 
to adoption leave. 

 
(b) Under the conditions specified in the 
Staff Rules, OSCE officials shall be entitled 
to paternity and adoption leave. 
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DECISION No. 826 
EXTENSION OF THE MANDATE OF THE 

OSCE CENTRE IN DUSHANBE 
 
 
 The Permanent Council, 
 
 Decides to extend the mandate of the OSCE Centre in Dushanbe until 30 June 2008. 
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INTERPRETATIVE STATEMENT UNDER 
PARAGRAPH IV.1(A)6 OF THE RULES OF PROCEDURE 

OF THE ORGANIZATION FOR SECURITY AND 
CO-OPERATION IN EUROPE 

 
 
By the Delegation of Portugal: 
 
“Mr. Chairman, 
 
 On behalf of the EU I would like to make the following interpretative statement to be 
attached to the journal of the day: 
 
 In supporting the decision to extend the mandate of the Centre in Dushanbe for 
six months the EU would like to emphasize a couple of points. 
 
 First, the EU welcomes the commitment of the government of Tajikistan to its OSCE 
Mission. We support the expansion of the work of the OSCE Centre in Dushanbe across all 
three dimensions. Secondly, we note that the government of Tajikistan wishes to renegotiate 
the Mandate of the Centre of Dushanbe. We believe that this could still have been done 
within the framework of a one year extension. 
 
 Generally the EU believes that OSCE field missions should be subject to annual 
mandates other than in the most exceptional circumstances where very specific reasons exist 
for a shorter mandate.” 


